fbpx

וואבי סאבי - Wabi Sabi - ארעי ושלם

עבודת צילום: נעה בר-לב דוידור

כשבאים לדבר על המושג וואבי- סאבי Wabi Sabi נדרשת עדינות, ענווה וצניעות. המושג הזה קיבל זילות רבה בתקופה האחרונה. אם פעם, השתמשתי בו כדי לשגרר תחושות ורעיונות על חומרים, אובייקטים ואסתטיקה מסוימת, הרי שכיום אני כמעט ונמנעת מתוך תחושה שהמושג נהיה buzz Word שגור ומודבק לכל מה שנראה קצת שחוק, מהוהה, טבעי או יפני… .

במסורת האסתטיקה והפילוסופיה היפנית, וואבי-סאבי Wabi Sabi (ביפנית: 侘寂) היא השקפת עולם המתרכזת בקבלת הארעיות וחוסר השלמות. האסתטיות מתוארת לעיתים כיופי ש"אינו מושלם, ארעי וחסר". המושג הושאל מבודהיזם המורה על ארעיות ומחובר לטקס מזיגת התה המסורתי. לא ניתן לתרגם במדויק את המילים האלה אלא להסתפק בלדעת את משמעותם העמוקה… .

‎מאפייני אסתטיקת הוואבי-סאבי כוללים א-סימטריה, פשטות, צניעות, אינטימיות, יושר. תמימות וטבעיות באובייקטים ותהליכים.

‎על פי ריצ'רד פאוול  "וואבי-סאבי מטפח כל מה שאותנטי על ידי הכרה בשלוש מציאויות פשוטות: שום דבר לא נמשך לנצח, שום דבר לא גמור, שום דבר לא מושלם" והסופר הבודהיסטי טארו גולד מתאר וואבי-סאבי כ"חוכמה ויופי של חוסר שלמות".

נקודת המבט היא לראות בעצמים הבסיסיים והטבעיים ביותר כמעניינים, מרתקים ויפים. עלי שלכת דהויים למשל.  וואבי-סאבי יכול לשנות את תפיסת העולם שלנו אם שבב או סדק באגרטל עושה אותו מעניין יותר ונותן לעצם ערך גדול ומדיטטיבי. באופן דומה, חומרים מתיישנים כגון עץ חשוף, נייר, בד הופכים להיות מעניינים יותר כשהם מייצגים את השינוי לאורך זמן.

וואבי-סאבי היא תשתית רעיונית המציעה, בין היתר, דרך חדשה ומעוררת השראה לעצב את הבית ואת החיים. בבסיס הפילוסופיה הזאת, זו האסתטיקה של הפגום, המוגבל והשרוט (לא המוזנח, עזוב, מלוכלך…). וואבי-סאבי מייצג את ההפך הגמור מהאידיאל המערבי לפיו היופי הוא מרהיב, מושלם ונצחי. היופי הוא של המינורי, הארעי והחבוי. בכל הקשור לעיצוב הבית ולסגנון חיים, הכוונה היא לתפישה המעריכה את מה שאינו מעוצב בקווים סימטריים, רהוטים, מוקפדים ושלמים. ההפך מן המשוכפל והדיגיטלי. וואבי-סאבי מתגלם בחומרים טבעיים, בבד דהוי, ברהיט סדוק ולא מהוקצע, בכיסא לא משויף. בטלאי בשטיח, במשטח מהוה, באובייקט עשוי עבודת יד באופן ״חובבני״ משהו. במרושל, בגולמי, בשקט. וואבי-סאבי הוא אורח חיים, מצב נפשי.

קבלה של תהליך בככותו. (בככה שלו) זו האמנות המעודנת של לחיות בשלום עם עצמנו ועם סביבתנו. אנדרו ג'וניפר מציין כי "אם אובייקט או ביטוי יכול להביא, בעצם קיומו, תחושה של שלווה מלנכולית וגעגועים רוחניים אז האובייקט הזה יכול להיחשב וואבי סאבי״ . עקרון הוואבי סאבי מהדהד עם דברים אלו ברמה עמוקה. הפשטות וחוסר המושלמות של חפץ, קערה או בית. ההתכלות, ההיסדקות, החספוס, סימני הזמן והמים, הטחב הצומח, הריקבון והבלייה, הם האסתטיקה הנעלה ביותר. אסתטיקה הקשורה למהלכם של החיים עצמם, להתרוממות רוח רגישה ושלווה דווקא אל מול הטבעי, הגס והפשוט.

ערכים נוספים שמתחברים לי לוואבי-סאבי זה המושג פטינה Patina. זה עולם ומלואו ודורש כתיבה בפני עצמה על זה ועל המקורות של המילה בלטינית דווקא. בהקשר של הוואבי סאבי – זו השכבה העליונה שנוצרת באופן אקראי על חומרים טבעיים. מירקם מיוחד, טקסטורה שנוצרת רנדומלית על החומר כתוצאה מאירועי הזמן (weathered) והתנאים הסביבתיים. הפטינה מעניקה לאובייקט שיכבה של זיכרון באופן ייחודי וחד פעמי. מטבע הדברים, החומרים הטבעיים, כמו: עץ, ברזל, פח, טקסטיל, הם אלו שמתיישנים באצילות וחן ומקבלים באהבה את סימני הזמן. אובייקטים כאלו בסביבה שלנו מפזרים אנרגיה של חיות ומאפשרים לדמיון להתחבר למאגר של זיכרונות ורגשות.

ערך אחר שמתחבר לוואבי-סאבי זה עולם ה Craft. אומנות, מלאכות יד; בדרך כלל מוצרים ואובייקטים שהם וואבי סאבי עשויים בעבודת- יד, מה שמאפשר בתהליך הייצור "סטייה״ מהמושלם, ״שגיאה״ בתהליך, ״תקלה״ בדרך… ולכן התוצאה תהיה ייחודית ועם טביעת היד האנושית והלא מושלמת. מין חופש רדיקלי שלא להיצמד לצורה ״נכונה״ .

הוואבי סאבי הוא דרך חיים שלמה. בביטוי המצומצם הוא סוג של נוכחות אסטטית. של יופי. אובייקטים שמעוררים את האותנטיות הרדומה שלנו מבפנים. טבעית, אינטואיטיבית- זו של ההווה החי. מבטאים אינטימיות, חוסר יומרה, ארציות, פשטות, חספוס ומעורפלות.

להתנהל בעולם במיידפולנס Mindfullness (מודעות קשובה) ו-'הלך רוח וואבי סאבי' זה להתבונן ולהבחין בדקויות המצויות בסביבה ברגע מאד מסוים, זמני וחולף ולקבל את ההשתנות ברכות והודיה. לשים לב להתרחשות עדינה וצנועה- לקורי אור על הקיר בשעה מסוימת, לעלה שנשמט לאדמה, לסימנים קטנים שקורים מסביב. ניסים  ויזואליים וחומריים הנחבאים בדרך כלל מהעין. דברים בשולי ״ההתרחשות החשובה״. הפואטי שבמתכלה, הנשגב שבעכור והיופי האצור בתהליך הבלות.

להבחין בדברים הפשוטים, אלה שהעין חולפת עליהם, אלה שהם ordinary לכאורה, המובנים מעליהם עד כדי שנהיו שקופים לנו, שמסתתרים בים של אינפורמציה והסחות. 

לחיות עם חפצי וואבי-סאבי זה להאמין שטרנדים נועדו לשרת את מעגל הכלכלה ולא אותנו. זו נאמנות לאובייקטים והתרגשות מחומרים שזוכרים שימוש ארוך. זו אמונה שהערך של חפצים מחומרים טבעיים, שאנחנו אוהבים ושומרים לאורך שנים וחינם לא סר בעיננו, רק כי יש אופנה ״חדשה״. הוא ערך שתומך בשמירה על הסביבה, על ערכי קיימות   Sustainability ועל הדרך לפתח את הסגנון האישי שלנו. את השפה הייחודית לנו.

‏יש להיפטר מכל מה שאינו נחוץ, יש להתמקד בפנימי ולהתעלם מהיררכיה חומרית. כשאנחנו מקבלים את האפשרות שההתיישנות אטרקטיבית, שאי-המושלמות היא הנצחי Timeless)‎) והשלם – גם אנחנו יותר שלמים.

לפני זמן רב הצגתי גוף עבודות צילום בשם Imperfectly Perfect בתערוכה. 

ה"יופי" קיים גם בפרטים השוליים. אלו שהעין נוטה להתעלם מהם. מהותו בזעיר ובחבוי, בזמני ובבן-חלוף. מושכת אותי האפשרות לחלץ את היופי מתוך ה"כיעור", למצוא את הפואטי שבמתכלה, במתפורר, את הנשגב שבזנוח. הקומפוזיציות רנדומליות ונוצרות מאליהן מתוך תהליך טבעי של התבלות, התכלות והשפעות הזמן והאקלים על החומרים. עין המצלמה הגדירה אותן, חילצה אותן מההזנחה לכאורה, מהעזובה, הוציאה אותן מהקשרן ויצרה קומפוזיציה אבסטרקטית, אניגמטית ומנותקת מהמקור. הקפיאה תהליך, האירה את יופיים של הדברים הצנועים, הלא מושלמים, הלא שלמים.

עבודת צילום: נעה בר-לב דוידור
עבודת צילום: נעה בר-לב דוידור

תודעת הוואבי סאבי היא להעריך יותר את הקיים, מאשר להתחדש ב-״מה שנכון עכשיו״.

חישבו על אובייקטים וחפצים שישרתו אתכם לאורך זמן, כאלה שהזמן ייטיב איתם. תעדיפו איכות ופשטות בחומרים טבעיים ועבודות יד על ייצור תעשייתי. תבחרו טקסטיל טבעי כמו כותנה או פשתן; רצוי גוונים טבעיים, גולמיים ועכורים שמשרים אווירה שקטה ונינוחה. תשקיעו בתיקון רהיטים ״פגומים״ וישנים שאתם אוהבים.

טקסטורות ושכבות נראות ובלתי נראות שעוד נכון להן להיגלות- התבונה של הבלתי מושלם והלא קבוע. 

שמרו על קשר

נעה בר-לב דוידור | Noa Bar-Lev Davidor

מייסדת המותג (Be Longing(s, יוצרת רב-תחומית בשדות האמנות, עיצוב ואדריכלות פנים. מאמינה בחיבורים, בקשב, בטולרנטיות ובשילוב כוחות. מאמינה באחריות על הסביבה האנושית ועל משאבי הטבע. מאמינה בעשייה אותנטית. בחיבור ובנגישות למשאבים הפנימיים של האדם ולהתכוונות שלו להיות באלמנט שלו ומשם להשפיע, ליצור, לקדם, לתמוך, לעשות. מאמינה שעלינו להשתמש בכל מה שכבר קיים, כפלטפורמה ליצירת דברים חדשים.

38 תגובות

  1. מאמר מרתק,זורם כמו נחל לתוך התודעה והצילומים החפצים והאובייקטים שלך מוכיחים את מה שכתבת…מדהימה כרגיל ובמיוחד.

  2. נעה!
    פוסט שובה לב ומרתק. מלווה בקולאז׳ מדוייק של צילומים מופלאים.
    התענגתי עליו.
    אני שמציירת כל כך הרבה עלי שלכת מעולם לא חשבתי עליהם כוואבי-סאבי…

  3. מאמר נהדר וחשוב.
    משמעותי עבורי מאד כגישה לחיים ,לגוף, לנוף,לנפש, לרוח, ליופי ולאסתטיקה
    תודה!

  4. נועה שלום. מאוד התרשמתי מהקונספט והדרך בה את מבטה דרכו שפע של יצירתיות.
    אשמח לתאם איתך ולבוא לחנות להתעמק ולראות איתך 1:1 את היצירות.

  5. תודה מעומק הלב על חיזוק כל כך משמעותי לרוח הדברים ול"חפצים" שאני כל כך אוהבת. ומתחברת אליהם. כל מילה חצובה בסלע משפטים לחיים מעוררי השראה בייחוד למי שיוצר. אין פלא שאני מגיעה אליכן ממש לא רוצה לעזוב.שלא ייגמר לעולם, תודה רבה רבה

  6. כתבה מופלאה לגמרי. מצליחה ללכוד את המושג האינסופי והחמקמק הזה! אני מעבירה הלאה את הקישור לכל מי שההכתבה הזו תשמח את ליבו. ובטח עוד אקח השראה גם לכתיבה שלי (על נושאים שונים בענייני אמנות רחוב 🙂 ) תודה תודה!

  7. תודה על הכתבה.
    מצליחה לגעת בגוף ובלב, כל כך נכונה, במיוחד בתקופה קשה זו.
    הלואי רבים יהיו פתוחים לקבל את העדינות והרוך שבכתיבה ואת האמת הנעימה על העולם.

  8. הי,
    תודה לך. הקריאה בטקסט עצמו משרה תחושה של שקט וניקיון.
    ומכאן, לשאלה:
    הבית שלי מלא סדקים. אני חיה במקום שבו תמיד יהיו סדקים על הקירות. אני עומדת בפני צביעת הבית בקרוב. ברוח זו, של הוואבי סאבי – האם יש דרך עיצובית להשאיר את הסדקים ולהנכיח אותם? לא להתחרות בהם?

    1. …תודה אריאלה. שאלה מעניינת- צריך לטפל בסדקים אם מדובר ברטיבות. הנטיה האוטומטית שלנו היא למחוק

  9. מאמר מופלא והכי קרוב לתפיסת הוואבי סאבי.
    אני מוצאת את המושג מישתקף המון לא רק באומנות אלא בעולמות הפנימיים שלנו עם כך כך הרבי רבדים.ונדרש אומץ.פשטות והסכמה להתבוננות ולאמץ התנהלות כזו בחיים הפראקטים.

    1. תודה על ההארה.
      יש בפוסט איזכור של מקורות אחרים. יצאו גם לפני הספר של לאונרד קורן הרבה מאד מאמרים וספרים בנושא.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שמרו על קשר

עקבו אחרינו 

Are you on the list ?

המידע שלך ישאר חסוי ולא נשתף אותו עם צד שלישי

דילוג לתוכן